

Determine the answer by using rounding strategies.

6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

Ex)
$$2:00 + 2 \text{ hours and } 55 \text{ minutes} = 4:55$$

- 1) 6:00 + 2 hours and 55 minutes = _____
- 2) 2:50 + 2 hours and 55 minutes =
- 3) 7:45 + 3 hours and 55 minutes = _____
- 4) 5:20 + 1 hour and 55 minutes = _____
- 5) 2:10 + 3 hours and 50 minutes = _____
- **6**) 6:20 + 1 hour and 55 minutes =
- 7) 1:35 + 3 hours and 55 minutes =
- 8) 7:30 + 1 hour and 50 minutes =
- 9) 5:00 + 3 hours and 50 minutes =
- **10)** 3:55 + 2 hours and 50 minutes =
- 11) 4:55 1 hour and 55 minutes =
- 12) 6:40 2 hours and 50 minutes = _____
- **13**) 5:30 1 hour and 50 minutes = _____
- **14**) 3:25 1 hour and 55 minutes = _____
- 15) 6:25 3 hours and 55 minutes =
- **16**) 7:20 1 hour and 50 minutes = _____
- 17) 8:55 1 hour and 50 minutes = _____
- **18**) 3:15 1 hour and 55 minutes =
- **19**) 11:00 3 hours and 55 minutes =
- **20)** 7:10 1 hour and 55 minutes =

Answers

- Ex. **4:55**
- 2. _____
- 3. _____
 - 4. _____
- 5. _____
- 6. _____
- 7. _____
- 8.
- 9. _____
- 10. _____
- 11. _____
- 12. _____
- 13. _____
- 14. _____
- 15.
- 16. _____
- 17. _____
- 18. _____
- 19. _____
- 20.



Name: Answer Key

Determine the answer by using rounding strategies.

6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first. In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

8:25 - 5 Minutes = **8:20** And now we know the elapsed time!

Ex) 2:00 + 2 hours and 55 minutes = 4:55

- 1) 6:00 + 2 hours and 55 minutes = 8:55
- 2) 2:50 + 2 hours and 55 minutes = 5:45
- 3) 7:45 + 3 hours and 55 minutes = 11:40
- 4) 5:20 + 1 hour and 55 minutes = 7:15
- 5) 2:10 + 3 hours and 50 minutes = 6:00
- 6) 6:20 + 1 hour and 55 minutes = 8:15
- 7) 1:35 + 3 hours and 55 minutes = 5:30
- 8) 7:30 + 1 hour and 50 minutes = 9:20
- 9) 5:00 + 3 hours and 50 minutes = 8:50
- **10)** 3:55 + 2 hours and 50 minutes = 6:45
- 11) 4:55 1 hour and 55 minutes = 3:00
- 12) 6:40 2 hours and 50 minutes = 3:50
- **13**) 5:30 1 hour and 50 minutes = 3:40
- **14)** 3:25 1 hour and 55 minutes = 1:30
- **15**) 6:25 3 hours and 55 minutes = 2:30
- **16)** 7:20 1 hour and 50 minutes = 5:30
- 17) 8:55 1 hour and 50 minutes = 7:05
- **18**) 3:15 1 hour and 55 minutes = 1:20
- **19**) 11:00 3 hours and 55 minutes = 7:05
- **20)** 7:10 1 hour and 55 minutes = 5:15

Answers

- Ex. **4:55**
- **8:55**
- **5:45**
- 3. **11:40**
 - **7:15**
- **6:00**
- 6. **8:15**
- 7. **5:30**
- 8. **9:20**
- **8:50**
- 10. **6:45**
- **3:00**
- 12. **3:50**
- 13. **3:40**
- 14. **1:30**
- 15. **2:30**
- 16. **5:30**
- 17. **7:05**
- 18. **1:20**
- 19. **7:05**
- _{20.} **5:15**