	Determining Time Using Rounding Name:				
Determine the answer by using rounding strategies. Ans					
In	 6:25 + 1 hour and 55 minutes When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first. a the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more). 6:25 + 2 hours = 8:25 8:25 - 5 Minutes = 8:20 And now we know the elapsed time! 	Ex. 1. 2. 3.		4:30	
Ex) 1) 2)		4. 5.			
3) 4) 5)	7:30 + 3 hours and 50 minutes =	6. 7. 8.			
6) 7) 8)	$1:45 + 1 \text{ hour and 55 minutes} = \underline{\qquad}$ $1:35 + 2 \text{ hours and 55 minutes} = \underline{\qquad}$	9. 10.			
11)	3:35 + 2 hours and 55 minutes = 3:55 - 1 hour and 55 minutes =	11.12.13.			
13) 14)	6:45 - 1 hour and 55 minutes =	14. 15.			
16) 17)	8:45 - 1 hour and 55 minutes = 8:15 - 1 hour and 55 minutes = 5:10 - 3 hours and 55 minutes =	16. 17.			
19)	10:30 - 3 hours and 50 minutes = 5:15 - 3 hours and 50 minutes =	18.19.20.			
	Math 1-10 95 90 85 80 11-20 45 40 35 30	75	70 65 20 15	1 1	50

Determining Time Using Rounding Name:	Answer Key
Determine the answer by using rounding strategies.	Answers
6:25 + 1 hour and 55 minutesWhen rounded to 2 hours, we can easily se that 6:25 + 2 hours is 8:25.	e Ex. <u>4:30</u>
When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.In the example above we can round 1 hour andBut since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.	1. 8:45
55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).	2. 3:25
6:25 + 2 hours = 8:25 $8:25 - 5 Minutes = 8:20$ And now we know the elapsed time!	3. 5:05
Ex) 2:40 + 1 hour and 50 minutes = $4:30$	4. 11:20
1) 5:55 + 2 hours and 50 minutes = $8:45$	5. 9:55
2) 1:30 + 1 hour and 55 minutes = $3:25$	0.25
3) $3:10 + 1$ hour and 55 minutes = <u>5:05</u>	6. <u>9:35</u>
4) 7:30 + 3 hours and 50 minutes = $11:20$	7. <u>3:40</u>
5) 7:00 + 2 hours and 55 minutes = $9:55$	8. 4:30
6) 7:45 + 1 hour and 50 minutes = $9:35$	9. 7:55
7) 1:45 + 1 hour and 55 minutes = $3:40$	
8) 1:35 + 2 hours and 55 minutes = $4:30$	10. <u>6:30</u>
9) $4:05 + 3$ hours and 50 minutes = <u>7:55</u>	11. 2:00
10) 3:35 + 2 hours and 55 minutes = $6:30$	12. 4:50
11) 3:55 - 1 hour and 55 minutes = $2:00$	13. 6:10
12) 6:45 - 1 hour and 55 minutes = $4:50$	
13) 8:00 - 1 hour and 50 minutes = $6:10$	14. 2:10
14) 6:00 - 3 hours and 50 minutes = $2:10$	15. 6:50
15) 8:45 - 1 hour and 55 minutes = $6:50$	16. 6:20
16) 8:15 - 1 hour and 55 minutes = $6:20$	
17) 5:10 - 3 hours and 55 minutes = $1:15$	17
18) 10:30 - 3 hours and 50 minutes = $6:40$	18. 6:40
19) 5:15 - 3 hours and 50 minutes = $1:25$	19. 1:25
20) 5:05 - 1 hour and 55 minutes = $3:10$	20. 3:10
Math 1-10 95 90 83 11-20 45 40 33	5 80 75 70 65 60 55 50
www.CommonCoreSheets.com 11-20 45 40 33	5 30 25 20 15 10 5 0