	Determining Time Using Rounding Name:		
Dete		Answers	
In	<ul> <li>6:25 + 1 hour and 55 minutes</li> <li>When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.</li> <li>The example above we can round 1 hour and to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.</li> <li>But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.</li> </ul>	Ex. 1.	5:05
	55 minutes up to 2 hours (5 minutes more). 6:25 + 2 hours = 8:25 And now we know the elapsed time!	2. 3.	
Ex)	2:15 + 2  hours and  50  minutes = 5:05	4.	
1)	5:30 + 1 hour and 50 minutes =	5.	
2) 3)		6.	
3) 4)		7.	
5)		8.	
6)	4:15 + 3 hours and 50 minutes =		
7)	2:45 + 3 hours and 50 minutes =	9.	
<b>8</b> )		10.	
	5:15 + 3 hours and 50 minutes = 1:30 + 3 hours and 50 minutes =	11.	
	7:20 - 3 hours and 50 minutes =	12.	
	3:05 - 1 hour and 50 minutes =	13.	
13)	10:30 - 3 hours and 55 minutes =	14.	
	10:40 - 3 hours and 55 minutes =	15.	
	4:35 - 2 hours and 55 minutes =	16.	
	9:10 - 1 hour and 55 minutes = 3:25 - 1 hour and 50 minutes =	17.	
	6:15 - 3 hours and 55 minutes =	18.	
<b>19</b> )	9:05 - 3 hours and 55 minutes =	19.	
20)	9:20 - 2 hours and 55 minutes =	20.	
	Math         1-10         95         90         85         80           11-20         45         40         35         30	75	70         65         60         55         50           20         15         10         5         0

Determining Time Using Rounding	Name: Answe	er Key		
Determine the answer by using rounding strategies.       Answers				
6:25 + 1 hour and 55 minutes that 6:25 + 2 hours	s is 8:25.	5:05		
When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.But since we added 5 mi must take away 5 miIn the example above we can round 1 hour andThe example above we can round 1 hour and		7:20		
55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).	2.	2:55		
6:25 + 2 hours = 8:25 8:25 - 5 Minutes And now we know the	= 8:20	6:05		
<b>Ex</b> ) 2:15 + 2 hours and 50 minutes = $5:05$	4.	5:05		
1) 5:30 + 1 hour and 50 minutes = $7:20$	5.	6:10		
2) $1:05 + 1$ hour and 50 minutes = 2:55		9.05		
3) 4:15 + 1 hour and 50 minutes = $6:05$	6.	8:05		
4) 1:15 + 3 hours and 50 minutes = $5:05$	7.	6:35		
5) 2:15 + 3 hours and 55 minutes = $6:10$	8.	8:10		
6) 4:15 + 3 hours and 50 minutes = $8:05$	9.	9:05		
7) 2:45 + 3 hours and 50 minutes = $6:35$		5:20		
8) 4:20 + 3 hours and 50 minutes = $8:10$	10.	5:20		
9) 5:15 + 3 hours and 50 minutes = $9:05$	11	3:30		
<b>10)</b> 1:30 + 3 hours and 50 minutes = $5:20$	12.	1:15		
<b>11)</b> 7:20 - 3 hours and 50 minutes = $3:30$	13.	6:35		
<b>12)</b> $3:05 - 1$ hour and 50 minutes = <u>1:15</u>	13.			
<b>13</b> ) 10:30 - 3 hours and 55 minutes = $6:35$	14.	6:45		
<b>14)</b> 10:40 - 3 hours and 55 minutes = $6:45$	15.	1:40		
<b>15)</b> 4:35 - 2 hours and 55 minutes = $1:40$	16.	7:15		
<b>16</b> ) 9:10 - 1 hour and 55 minutes = $\frac{7:15}{10}$	17	1:35		
<b>17</b> ) 3:25 - 1 hour and 50 minutes = $1:35$	17.			
<b>18</b> ) 6:15 - 3 hours and 55 minutes = $2:20$	18.	2:20		
<b>19</b> ) 9:05 - 3 hours and 55 minutes = $5:10$	19.	5:10		
<b>20)</b> 9:20 - 2 hours and 55 minutes = $6:25$	20.	6:25		
Math www.CommonCoreSheets.com	1-10 95 90 85 80 75	70         65         60         55         50           20         15         10         5         0		